Tour & Taxis Brussels
29 & 30 mei 2024

A@W Newsletter

Gevelbekleding met magnetische bevestiging

HARINCK

8 juni 2023

De bevestiging van gevelbekleding maakte het voorbije anderhalve decennium een ware revolutie door. Het belangrijkste daarbij was dat we gingen van een normaal gespijkerde en/of verlijmde bevestiging naar een onzichtbare bevestiging met allerhande clipssystemen. Nu is er evenwel een nog handiger alternatief op de markt: gevelbekleding met magnetische bevestiging. Het zorgt ervoor dat je als architect geniet van ongekende ontwerpvrijheid en dat er creativiteit zonder grenzen ontstaat.

 

Doorontwikkeling van deur naar gevel

 

De nieuwe ontwikkeling is het werk van Harinck uit het West-Vlaamse Wielsbeke. De voorbije jaren maakte het al goede sier met zijn unieke en veelzijdige Frager-deuren, waarbij de gepatenteerde Magnetude®-technologie met magneten wordt toegepast. Het bedrijf ontwikkelde deze technologie door, waardoor ze nu ook gebruikt kan worden om de buitenplaten van een gevelbekleding onzichtbaar te bevestigen. Het gloednieuwe product wordt op de markt gebracht onder de naam Frager Facade.

 


 

“Het begon klein. Een klant die bij ons een voordeur kocht, vroeg of we ook panelen konden leveren om de videofonie in te monteren”, licht General Manager Franck De Munster toe. “We gingen de uitdaging aan en gingen aan de slag met ons magnetische Magnetude-systeem, dat we al jarenlang aanbieden voor de plaatsing van entreedeuren. De reactie was bijzonder enthousiast.”

 

Gepatenteerde gevelkaders

 

Bij gevelbekleding wordt voornamelijk lijm gebruikt, maar lijm is gevoelig voor weerstomstandigheden en vooral temperatuurschommelingen. Hét pluspunt van Frager Facade is dat het bij nacht en ontij kan worden geplaatst. Vastklemmen of droogtijden: het is verleden tijd.

 

 

Als systeem bestaat Frager Facade uit gepatenteerde gevelkaders die eenvoudig kunnen worden bevestigd op elke ondergrond, van steen en hout tot zelfs isolatiemateriaal. Na montage van het eerste gevelkader wordt de inliggende aluminium schaduwvoeg, plint of hoek in het gevelprofiel geschoven en kan er een volgend kader worden gemonteerd. De op maat gemaakte aluminium buitenplaat – maximaal 3 meter hoog en 1,5 meter breed – wordt simpelweg magnetisch bevestigd. Zo kunnen niet enkel gevels, maar ook sectionaalpoorten gemonteerd worden met onzichtbare bevestiging, zonder lijm of siliconen.

 

Voordeel voor de architect

 

“Frager Facade heeft heel wat voordelen voor zijn gebruikers”, benadrukt Franck De Munster. “De verticale latjes, waar veel architecten stilaan genoeg van hebben, zijn verleden tijd. Bovendien is het eenvoudig om verlichting, videofonie en nog veel meer in de panelen te integreren. Voor de aansluitingen en bekabeling blijft voldoende plaats vrij tussen de gevelpanelen en de ondergrond.”

“De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. De architect heeft alle vrijheid bij het ontwerpen van een aluminium gevelbekleding. De combinatie van vlakke aluminiumplaten met inliggende schaduwvoeg, strakke binnenhoek- en buitenhoekoplossingen, laten een hedendaagse en minimalistische vormgeving toe.”

 

 

Voordelen voor de plaatser

 

Ook voor de plaatser biedt Frager Facade de nodige voordelen. Het magnetische systeem versnelt de montage en garandeert een duurzaam resultaat. Er wordt geen lijm gebruikt en de panelen kunnen ook individueel vervangen worden als dat nodig is. Bij beschadiging, bijvoorbeeld, of gewoon als het tijd is voor een nieuwe look. Daarnaast zijn alle onderdelen recyclebaar.

 

 

Alle foto's © Harinck

 

www.harinck.be

Gevelbekleding met magnetische bevestiging
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

 

Design & Plan

Mediapartner

Media