Tour & Taxis Brussels
29 & 30 mei 2024

A@W Newsletter

Simon Adriaenssens valt in de prijzen tijdens WAF

8 februari 2024

Tijdens het WAF, het jaarlijkse World Architecture Festival dat eind 2023 in Singapore plaatsvond, boekte een team van Belgische ontwerpers een onverwacht succes. In de categorie ‘Workplace Small’ kaapte Simon Adriaenssens met diens ontwerpbureau voor interieurarchitectuur, Stay Studio, de eerste prijs weg. De prijs werd toegekend voor het ontwerp van Link Lab, dat naast het eigen kantoor nog drie andere creatieve bureaus huisvest.

 

door Jan Hoffman

 

Simon Adriaenssens, die de prijs met andere Link Lab-members zelf ging ophalen in Singapore, werd de voorbije weken overspoeld door aandacht. Zo vaak gebeurt het immers niet dat een Belg de hoofdvogel afschiet tijdens de WAF, een van de architectuurfestivals met mondiaal de meeste weerklank. Wanneer we de jonge Kortrijkzaan videobellen, is er al een eerste verrassing nog voor de man in beeld verschijnt. Hij neemt plaats in een kleine ruimte die veel weg heeft van de showroom van de betere parkethandel…

 


Simon Adriaenssens en Tom Vandorpe, de vennoten aan het hoofd van Stay Studio. Foto © Klaas Verdru

 

“Een restantje van corona. We ontwierpen voor Link Lab speciale belhokjes, zodat iedereen tegelijkertijd veilig en in alle rust kon videobellen. Uiteindelijk gebruikten we deze hokjes amper, maar leek het me leuk om er nog eens in plaats te nemen”, lacht hij.

 

Innovatief samenwerken


De eerste reactie zet de toon van de rest van het gesprek, waar Adriaenssens doorheen dartelt. De rode draad bij alles lijkt te zijn dat dit een man is met een heel duidelijke visie, die nogal wat belang hecht aan innovatief samenwerken. Laat het net dat zijn waar het bij het winnende project om draait. Link Lab brengt immers aan de Kortrijkse Veemarkt vier creatieve bureaus samen die allemaal actief zijn in aan elkaar gelinkte werelden, zonder elkaars concurrent te worden. Het gaat van urban planners (Dencity), architecten voor grote projecten (Markland), tot ontwerpers van particuliere woningen (Us) en de interieurdesigners van Stay Studio.

 


Een vergaderzaal bij Link Lab. Openheid tussen de diverse gebruikers staat centraal. Foto © Cafeïne

 

“Link Lab verbindt verschillende sectoren met elkaar, ook juridisch. De vier gebruikers kochten dit kantoor samen en zijn via aandelen aan elkaar gebonden”, horen we. “Waar het op neer komt, is dat we elkaar werk geven en gunnen, zonder concurrent van elkaar te zijn. Dit begint bij de grootste schaal en loopt tot de allerkleinste, die van het interieur. Link Lab heeft overigens ook nog een satellietbureau in Rijsel, waarvan de medewerkers ook heel vaak in Kortrijk actief zijn.”

 

“Link Lab heeft een interessante voorgeschiedenis. Oorspronkelijk zaten we met twee kantoren samen, terwijl Markland actief was in Hangar K. Samenzitten op een identiek fysiek platform was logischer. Ons oog viel op een ruimte in de St.-Janstoren in een voor het huisvesten van winkelruimte ontworpen pand dat al tien jaar leeg stond, kochten we het in 2021 als handelsruimte. We werkten ongeveer één jaar aan deze ruimte die volledig casco was.”

 

Diverse ladingen, één vlag


Adriaenssens maakt meteen duidelijk dat Stay Studio niet enkel zijn eigen ‘kindje’ is, maar al evenzeer dat van medestichter Tom Vandorpe, de vroegere mede-zaakvoerder van het Roeselaarse architectenkantoor B2Ai. Enkel al dit gegeven helpt het fenomeen Link Lab mee te verklaren.

 


Een informele vergaderplek. Foto © Cafeïne

 

“In de ruime bouwwereld zie je meestal dat diverse ladingen onder diverse vlaggen vallen. Dan trekt een klant, bijvoorbeeld, eerst naar een architect om vervolgens bij een interieurarchitect aan te kloppen. Wij vonden – en vinden - dat niet bijzonder logisch. Waarom niet onder één koepel samenwerken waarbij klanten indien nodig op één en dezelfde plaats kunnen aankloppen voor hun project?”

 

“Onder Link Lab splitsen we de verschillende merken op, maar kunnen we toch als eenheid naar buiten komen. Het gevolg is dat de afzonderlijke bedrijven door het samenwerken een beter eindproduct afleveren, met als bonus een lagere personeelskost en een ereloon dat voor de klant net hetzelfde blijft. Vanaf stap 1 zetten we de juiste specialist op een opdracht en daarna blijven we samen verder werken. Klanten hoeven niet afzonderlijk expertise te shoppen, maar kloppen aan bij een soort one stop-shop oplossing. En heeft de klant, bijvoorbeeld, enkel interieur nodig? Geen nood, dan gaat enkel Stay Studio aan de slag…”

 


Bij Link Lab valt op hoe weinig afgelikt het geheel oogt. Foto © Cafeïne

 

Link Lab brengt ons bij de stijl van Stay Studio zelf. Wanneer je als bezoeker rondloopt in het kantoor valt op hoe weinig afgelikt het geheel oogt. Hier zie je, bijvoorbeeld, geen netjes afgewerkte plafonds, maar word je open bloot geconfronteerd met de technieken.

 

Geen supercleane stijl


“Stay Studio wil vooral levendige ruimtes ontwerpen, waarin modern leven centraal staat. Daarbij hebben we aandacht voor uitvinden, ontwerpen en creëren aan de hand van een totale 'out-of-the-box' mentaliteit, waarbij creativiteit en innovatie hand in hand gaan”, legt Simon Adriaenssens uit. “Je zou onze stijl kunnen omschrijven als ‘niet superclean, waarin een zekere brutaliteit gecombineerd wordt met fijne elementen’. Wij tonen dingen, maar balanceren een industriële look met luxueuzere materialen voor het verkrijgen van een evenwicht. Dit betekent dat je ook al eens mag tonen hoe een constructie in elkaar zit, een trend die we enorm zien bij kantoren. Het gaat om het belang van de beleving. Denk daarbij aan een horecazaak, waarbij de ervaring van het interieur net zo belangrijk is als de kwaliteit van het eten”.

 

Opvallend bij Link Lab is dat geen enkele van de bureaus eigen ruimtes heeft. De volledige vloer wordt gemeenschappelijk ingezet als kantoorruimte en als ruimte voor architectuurworkshops, netwerkevents en lezingen.

 


De gebruikers van de diverse ruimtes zijn niet gebonden aan één vaste werkplek. Foto © Cafeïne

 

De mogelijkheid van multi-inzetbaarheid van de ruimte was al duidelijk op het moment dat die werd aangekocht. Geen enkele van de entiteiten claimt enige ruimte door middel van branding of afbakening, de ontwerpers van verschillende bureaus zitten integendeel door elkaar. Iedereen komt daarbij terecht in een zowel aantrekkelijke als flexibele werkplek. Als medewerker zit je waar je wilt en dit gebeurt in een fluïde stijl/mix van sectoren in combinatie met een industriële en een fijne afwerking. Daarbij valt je wellicht op dat Stay Studio het nogal heeft voor de jaren ’50 en ’60, zowel op het vlak van materiaal als vormgeving. Ons kantoor illustreert ook waar voor ons het zwaartepunt ligt.”

 

“Onze focus ligt vooral op semi-publieke ruimtes omdat je daar veel conceptueler in kunt werken. Zo zijn we nu bezig met twee kantoren in het Kortrijkse en een nieuwe horecazaak op de Grote markt in Kortrijk, die deze zomer de deuren opent. Verder zijn we momenteel ook betrokken bij het interieur van een weinig alledaags rusthuis/restaurant van de Zorggroep Heilig-Hart in Roeselare. Het illustreert hoe we proberen op een grotere schaal te werken om ook impact te kunnen hebben op grotere groepen mensen. Dat is minder het geval met privéwoningen, al slaan we de laatste zeker niet af!”

 

Een toekomstgericht verhaal


De projecten van de nabije toekomst leiden ons naar de toekomt van Studio Stay. Hoe ziet Simon Adriaenssens die?

 

“Stay heeft momenteel twee vennoten, drie vaste medewerkers en één freelance medewerker en uiteraard hopen we verder te groeien. Onderweg doe ik daarbij de nodige ervaring op van werken als bedrijfsleider, waarbij ik heel veel geleerd heb van mijn vader, die zelf aan het hoofd stond van enkele bedrijven, en uiteraard heel veel opsteek van mijn vennoot Tom.”

 

“Het is alleszins de bedoeling om de naam van het bedrijf goed te laten doordringen bij het brede publiek. Studio Stay draait niet om een persoon, maar om een toekomstgericht verhaal waarin mensen kunnen meestappen. Het grote idee is dat we nog meer een merk uitbouwen, dat we later kunnen doorgeven.”

 


Er reisden maar liefst 5 vennoten naar Singapore omdat leden van Link Lab meerdere projecten hadden ingediend. Foto © Linklab @WAF 2023


Een mooie afsluitende vraag lijkt ons deze: mogen we nog deelnames aan nieuwe WAF-wedstrijden verwachten van de leden van Link Lab en bijgevolg ook Stay Studio?

 

“Het zal niet voor volgend jaar zijn, vrees, ik, misschien over twee jaar? Opnieuw deelnemen doen we wel zeker, dit was een onvergetelijke ervaring die we gerust nog eens willen overdoen”, grijnst Simon Adriaenssens. “Dat geldt wellicht ook voor de anderen. Wat al eens ondergesneeuwd dreigt te raken, is dat er meer was dan enkel onze overwinning bij de ‘small offices’. We trokken integendeel met maar liefst vijf vennoten naar Singapore omdat leden van Link Lab meerdere projecten hadden ingediend. Ook de studententoren The Sky, een project van Markland, was genomineerd in de categorie Future Residential, maar won uiteindelijk niet.”

Simon Adriaenssens valt in de prijzen tijdens WAF
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

 

 

Design & Plan

Mediapartner

Media