Dat de gebouwen van de toekomst zowel duurzaam als gezond moeten zijn, beseft inmiddels iedereen. Een van de vragen die daarbij boven komt drijven, is welke materialen daaraan bijdragen. Met haar speciaal voor ARCHITECT@WORK Kortrijk samengestelde tentoonstelling ‘Healthy Heroes’ toonde het Nederlandse MaterialDistrict, een internationaal platform op het gebied van materiaalinnovatie voor het ruimtelijke domein, ruim 120 innovatieve materiaalsamples.
Door Jan Hoffman
Vaste bezoekers aan het ARCHITECT@WORK-concept weten dat er al ruim 15 jaar een verregaande samenwerking met MaterialDistrict is. Beide organisaties richten zich immers op het inspireren van zowel (interieur)architecten als ontwerpers. Voor deze editie zette de organisatie het thema duurzaam en gezond bouwen centraal en vroeg men MaterialDistrict om een tentoonstelling samen te stellen die hierop inspeelde. MaterialDistrict ging op zoek naar (onconventionele) materialen die een positief effect hebben op het vlak van energie, circulariteit én gezondheid.
Healty Spaces en Healthy Planet
Het eindresultaat, Healthy Heroes, dat enkel in Kortrijk was te zien, werd opgedeeld in twee hoofdthema’s. Enerzijds was er Healthy Spaces en anderzijds Healthy Planet. Sigrid Lussenburg, die bij MaterialDistrict instaat voor de communicatie en optreedt als innovation scout (waarbij ze actief op zoek gaat naar nieuwe materialen), legt allereerst de reden voor deze tweedeling uit.
“De beslissing om twee onderdelen te maken, kwam er na een tijd brainstormen. Onder Healthy Spaces presenteerden we een selectie van materialen die bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Denk daarbij aan materialen die ventilerend werken en/of luchtzuiverend, vochtregulerend en thermisch isolerend zijn. Het gaat in dit geval om materialen die ons beschermen, met de nadruk op eigenschappen als antibacteriële werking, UV- en anti-stralingseigenschappen, non-toxiciteit en anti-allergene kenmerken en materialen die bijdragen aan een goede akoestiek en een connectie met buiten. Denk bij dat laatste aan daglicht en groen. Healthy Planet had dan weer ruime aandacht voor materialen met een lage CO2-voetprint, met hierbij eigenschappen als biobased of circulair, materialen die energie-opwekkend of -besparend zijn, materialen die recyclebaar of herbruikbaar zijn en afvalbesparende materialen of materialen gemaakt van afval. Hier hoort wel een belangrijke, aanvullende opmerking bij: een groot deel van de getoonde materialen kan zowel in de ene als de andere categorie vallen. Bij dit alles legden wij ook een duidelijke link naar de klimaattop in Glasgow.”
Organisaties in 2022
Zoals we eerder aangaven, was Healthy Heroes een eenmalig event in opdracht van ARCHITECT@WORK. Maar dat betekent niet dat onderdelen ervan later niet in andere organisaties kunnen heropduiken.
“Wij beschikken over een bijzonder grote collectie van meer dan 3.000 inspirerende materialen waaruit we kunnen kiezen en daaruit maken we een selectie voor elke specifieke gelegenheid. Je zult ons volgend jaar ook aantreffen tijdens andere events van ARCHITECT@WORK, zoals in Luxemburg en tijdens het nieuwe initiatief in Brussel. In Luxemburg en Brussel richt de vaste tentoonstelling zich op het thema van 2020, Fantastic Future. Luxemburg en Brussel werden vanwege de pandemie doorgeschoven, vandaar deze keuze.”
Maximaal inzetten op innovatieve materialen
Afsluitend willen we graag nog weten hoe men bij MaterialDistrict de 15 jaar samenwerking met ARCHITECT@WORK inschat. Welke evolutie ziet Sigrid Lussenberg hierin?
“Je kunt het eerder een rode draad noemen”, lacht ze. “Duurzaamheid blijft steeds sterker terugkomen en daar spelen we al een hele tijd op in met onze geselecteerde materialen. Wat je zeker zult merken, is hoe we al die jaren maximaal inzetten op het ontdekken en presenteren van innovatieve materialen. Een en ander betekent dat je dan al snel bij jonge ontwerpers uitkomt die buiten de lijntjes durven te kleuren. Zo gaan ze, bijvoorbeeld, heel veel afvalmaterialen gebruiken om iets nieuws te maken, wat leidt tot bijzonder verrassende dingen. Denk dan aan extreme zaken als een bioplastic creëren met bloed van dieren of zelfs lederen tassen gemaakt van koeienmagen.“
“Wat ons blijft kenmerken, is dat we er graag bij zijn voor iets echt groot wordt. Het is leuk om te zien hoe sommige materialen dan opgepikt worden voor productie, zoals die schoenen gemaakt van dat bloedleer. Andere dingen zie je dan integendeel weer verdwijnen. Wat dit werk zo boeiend maakt, is hoe de wereld van de materialen constant in ontwikkeling is.”
Alle foto's: © MaterialDistrict
www.materialdistrict.com