Tour & Taxis Brussels
1 - 2 juni 2022

A@W Newsletter

De duurzame en gezonde toekomst van Healthy Heroes

18 november 2021

Dat de gebouwen van de toekomst zowel duurzaam als gezond moeten zijn, beseft inmiddels iedereen. Een van de vragen die daarbij boven komt drijven, is welke materialen daaraan bijdragen. Met haar speciaal voor ARCHITECT@WORK Kortrijk samengestelde tentoonstelling ‘Healthy Heroes’ toonde het Nederlandse MaterialDistrict, een internationaal platform op het gebied van materiaalinnovatie voor het ruimtelijke domein, ruim 120 innovatieve materiaalsamples.

Meer info

Innovatief plaatmateriaal overstijgt de natuur

18 november 2021

Unilin Panels ontwikkelde een nieuw en innovatief plaatmateriaal dat bestaat uit melamine en hogedruklaminaat. Master Oak oogt zo natuurlijk dat je er al bijna met je neus op moet staan om te merken dat je niét kijkt naar echte eik. 

Meer info

Wanneer de architect zijn eigen bouwheer wordt

18 november 2021

Eén van de moeilijkste opdrachten voor een architect is het ontwerpen van een woning voor zichzelf. De Zwitserse architect Gus Wüstemann ging de uitdaging aan en slaagde er zelfs in de woningbouw tot een kunstvorm te verheven.

Meer info

Magnetisme lost dilatatieprobleem inkomdeuren op

18 november 2021

De jongste jaren is er een duidelijke tendens naar grotere, hogere inkomdeuren, met schrijnwerk in zowel pvc als aluminium. Magnetude® vormt een oplossing voor het kromtrekken van de voordeur bij warme periodes.

Meer info

Waarom vierkant als Rond zoveel mooier is?

18 november 2021

Voor architecten is het vaak puzzelen om weinig mooi ogende interieurelementen zoals stopcontacten en drukknoppen te integreren in hun ontwerp. Het Belgische bedrijf Rond kwam met een simpele doch geniale oplossing. 

Meer info

Megatrends: Smart Living

18 november 2021

In deel 4 van de Megatrends-serie bekijken we hoezeer slimme, digitale en multifunctionele oplossingen ons bestaan zijn beginnen domineren tijdens (en na) de pandemie.

Meer info

Megatrends in architectuur en design

11 mei 2021

Trends zijn een redelijk ongrijpbaar iets, maar toch kun je er een aantal grote lijnen in ontdekken en deze classificeren als ‘Megatrends’. Julia Greven detecteert en omschrijft er een aantal van en identificeert vervolgens vier clusters die dieper ingaan op het effect op ons leven, wonen en werken: Smart Living, Healthy Living, Natural Living en Collaborate Living.

Meer info

Kinderdagverblijf en brandweerkazerne worden één

11 mei 2021

In Straßwalchen (Oostenrijk) werd de brandweerkazerne samen met een nieuw kinderdagverblijf in hetzelfde gebouw ondergebracht. De twee delen van het gebouw worden door een 45 meter lang glazen dak van LAMILUX met elkaar verbonden.

Meer info

Architecten ontwerpen spraakmakend voor zichzelf

11 mei 2021

Omdat we vermoedden dat ontwerpen voor een klant niet helemaal hetzelfde is als een woning voor jezelf op papier uittekenen, gingen we op zoek naar een geschikt voorbeeld. We kwamen uit bij architectenkantoor Desmet & Lammens architecten in Brugge, gerund door architectenkoppel Carmen Lammens en Philippe Desmet. Zij waagden er zich al enige tijd geleden aan, finaliseerden het ontwerp in 2001 en verhuisden in 2004.

Meer info

De charme van verouderde parketvloeren

11 mei 2021

Chêne de l'Est ontwikkelde een assortiment eiken vloeren met een verouderd effect. Zo combineert het de authenticiteit van het verleden met de voordelen van een nieuwe vloer.

Meer info

Rijtjeshuis brengt moderne hulde aan het verleden

11 mei 2021

Aan de Klaprozenweg in Amsterdam (Nederland) zuigt een prachtig rijtjeshuis, dat in schril contrast staat met zijn buren, alle aandacht naar zich toe. Dit in 2019 afgewerkte rijtjeshuis bevindt zich op de site van een voormalige baksteenfabriek en werd onder handen genomen door het relatief jonge architectenbureau Fem architecten. Met de keuze voor COR-TEN® staal als gevelbekleding wordt er hulde gebracht aan de geschiedenis van het gebouw.

Meer info

Wonen we in de toekomst intergenerationeel?

11 mei 2021

De intergenerationele residentie is een nieuw idee, gebaseerd op een oud model. Behoudt dit idee zijn oorspronkelijke troeven na de omwentelingen die al meer dan een jaar de wereld op zijn kop zetten? En gebeurt dit zowel in de particuliere als in de openbare ruimtes? We nemen u mee in de analyse van Sipane Hoh, de Franse auteur van dit artikel.

Meer info

Herbestemming is veel meer dan nieuwe functie bezorgen

15 april 2021

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw raakte de term ‘herbestemming’ steeds meer in zwang. Nadat het vooruitgangsdenken van na de Tweede Wereldoorlog de druk had opgevoerd om leegstaande panden te slopen en er iets nieuws voor in de plaats te zetten, keerde het denken. Met als rode draad: ‘Herbestemming is het hergebruiken van een gebouw door er een nieuwe functie aan te geven”.

Meer info

Slimme toegangscontrole, ideaal toegangsbeheer

15 april 2021

Als eigenaar van een gebouw wil je op een zo eenvoudig mogelijke manier weten wie er binnen en buiten stapt. Hiervoor is een toegangscontrolesysteem, dat maximaal flexibel is en dat gebruikt kan worden met zo minimaal mogelijk poespas, zo goed als een must geworden.

Meer info

De impact van kleur op architectuur en design

15 april 2021

“Kleur voegt niet enkel een aangename kwaliteit toe aan design, het versterkt het ook”, stelde de Franse schilder en illustrator Pierre Bonnard aan het begin van de 20Ste eeuw. Het is een bewering die vandaag meer dan ooit opgaat, nu kleur een steeds duidelijker element vormt in de wereld van architectuur en design.

Meer info

Appartement met niets dan strakke voordelen

15 april 2021

Een voorbeeld van hoe je via je gevelbekleding de strakke, minimalistische aanpak van de rest van het gebouw maximaal kunt doortrekken, vind je in Ukkel. In het nieuwbouw appartement Les Roseaux gebruikte Syntaxe Architectes het product Solis 54 - in dit geval in een zandkleur - buiten volop en werkte installateur EDK S.A. af tot een oogstrelend geheel.

Meer info

Vinyltegels geven nieuw distributiecentrum extra cachet

15 april 2021

Net voor de grens met Frankrijk, op een uitbreiding van de industriezone LAR Rekkem-Menen, zie je een indrukwekkend bouwwerk van de firma Van Marcke, Belgisch marktleider in de distributie van sanitair en verwarming. Van Marcke investeerde 75 miljoen euro in dit 90.000 m² grote complex, waar voortaan de logistieke diensten zijn gesitueerd.

Meer info

De gevoelige architectuur van Vincent Parreira

15 april 2021

‘Emergence’, een project van het Parijse bureau AAVP in samenwerking met het Portugese bureau Aires Mateus, is een van de genomineerden onder de 449 projecten voor de Mies van der Rohe Award 2022. Dé ideale gelegenheid dus om architect Vincent Parreira, de man achter AAVP, op te zoeken.

Meer info

De toekomst van de kantoorruimte

11 maart 2021

Er werd al heel wat geschreven over het werken in het kantoor van de toekomst. Ook al werden de meningen over hoe dit kantoor er moet uitzien de voorbije decennia flink bijgesteld, blijft er toch één constante in het hele verhaal: in de toekomst zullen machines de processen verder vereenvoudigen, zodat werknemers meer tijd krijgen om hun eigen leven te leiden.

Meer info

Wolvilt brengt elegante en duurzame akoestische oplossing

11 maart 2021

De 1e verdieping van de Newday-werkplekken in Arnhem kreeg begin 2021 een metamorfose. De opdracht voor ontwerpbureau Leidmotiv was duidelijk: Perfect uitgeruste werkplaatsen, loungeplekken en overlegboots, aangevuld met een ‘sociaal hart’ in de vorm van een centrale ruimte met horeca en dat alles in de vertrouwde Newday-stijl.

Meer info

Flexibele werkomgevingen vragen om een aangepast light and soundscape-systeem

11 maart 2021

Het welzijn van mensen in een snel veranderende werkomgeving verbeteren, wordt ook na de pandemie een bijzonder aandachtspunt bij bedrijven. Net hier spelen de Nederlandse architectuurstudio UNStudio en Belgisch verlichtingsfabrikant Delta Light op in.

Meer info

Circulair bouwen: de realiteit van de lijn, het streven naar de cirkel

11 maart 2021

In deze tijden van steeds groter wordend maatschappelijk bewustzijn, staat ook de bouwwereld in de vuurlinie van verantwoord omgaan met grondstoffen. Daarbij is het logisch dat er meer en meer zaken op de markt gebracht worden die het label ‘circulair’ meekrijgen. Maar bestaat dergelijke circulariteit en is dat überhaupt haalbaar?

Meer info

Doekzonwering voorkomt oververhitting bij vliesgevel bankkantoor

11 maart 2021

Visibiliteit is van cruciaal belang voor een bankkantoor dat de nieuwe thuis zal worden van twee met elkaar gefusioneerde Crelan-vestigingen in Roeselare. Dankzij de nieuwe, aan de straatkant perfect op de gevel geïntegreerde Fixscreen Minimal CW50 zonwering van Renson wordt dit extra benadrukt.

Meer info

Wat architecten beweegt: alle nieuws en trends in een nieuw formaat

11 maart 2021

Het populaire en bijzonder succesvolle vakevenement ARCHITECT@WORK is nu al aanwezig in 16 verschillende landen op 30 locaties en blijft verder groeien. Via deze gloednieuwe newsletter zullen architecten, interieurarchitecten, voorschrijvers en designenthousiastelingen ook buiten en tussen de afzonderlijke edities door geïnformeerd worden over interessante nieuwe producten, hoog ingeschatte awards, technische innovaties, meningen van experts en trends in de architectuur.

Meer info

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

Design & Plan

Online Product Directory

Mediapartner