Tour & Taxis Brussels
Lente 2026

A@W Newsletter

Alles weten over Natuurinclusief bouwen?

13 april 2023

Schrijf in voor infosessie NAV tijdens ARCHITECT@WORK in Kortrijk


Tijdens ARCHITECT@WORK in Kortrijk worden zoals bij elke editie diverse actuele thema’s behandeld door gerenommeerde sprekers. Een heel interessant seminar vindt plaats op woensdag 12 mei, om 11 uur, op initiatief van het NAV. Onder de titel ‘Natuurinclusief bouwen’ bekijken twee sprekers hoe je als architect de natuur optimaal integreert in je werk.

 

door Jan Hoffman

 

Bio-ingenieur Koen Van Delsen (murmuur) en ecologe Lore De Wolf (CORRIDOR) lichten de basisprincipes van natuurinclusief bouwen toe. Zoals dat hoort, tonen ze tegelijkertijd hoe je die in de praktijk brengt, ze vertrekken van het masterplanniveau en gaan tot en met het bouwdetail. Zowel de bebouwde als de onbebouwde omgeving komen aan bod.

 


Beeld van een eerder door NAV georganiseerde infosessie.

 

“Zowel uit een eigen rondvraag bij architecten naar wat zij interessant vinden als bij een brainstorm van onze vaste werkgroep kwam dit thema sterk naar voor”, vertelt Ir-Arch. Silvia De Nolf, adviseur van de studiedienst van Netwerk Architecten Vlaanderen. “Elke maand proberen we minstens één opleiding of een infosessie te geven, waarbij we zo gevarieerd mogelijk kiezen: juridisch, praktisch, technisch,… Dit technische thema kozen we omdat het heel goed aansluit bij het thema Super Skin van de beurs en omdat je heel veel van het natuurinclusieve bouwen terugvindt op het schilniveau van het gebouw en wat daarrond gebeurt.”

 

Dat zomers steeds broeieriger worden, hoeven we nauwelijks nog iemand uit te leggen. Zeker in Vlaanderen liggen steeds meer mensen vaak letterlijk wakker van het hitte-eilandeffect. Het is bijgevolg tijd om onze gebouwen en leefomgeving opnieuw te laten ademen door in te zetten op groen en biodiversiteit.

 


Vroegere infosessies van het NAV tijdens ARCHITECT@WORK lokten steeds grote massa’s geïnteresseerden.

 

Twee delen en doorspekt met cases


Het seminar van Koen Van Delsen en Lore De Wolf bestaat uit twee delen en is doorspekt met cases. In een eerste deel behandelen ze de basisprincipes van het natuurinclusief bouwen en stellen ze de vraag waarom er natuurinclusief gebouwd moet worden. Hier verwijzen ze onder meer naar gezonder leven, klimaatbewust ontwerpen, het creëren van biodiversiteit en de realisatie van esthetische en financiële meerwaarde. Ook het wettelijk kader komt aan bod. Daarbij betrekken ze de hoekstenen van het natuurinclusief bouwen: de bodem, het water, de biodiversiteit, verlichting, groen,…

 

Je moet natuurinclusief bouwen uiteraard ook van de praktische kant bekijken: hoe ga je ermee aan de slag? Dit komt aan bod in het tweede deel. Zo gaan ze bij de gevel onder meer na hoe het zit met groene gevels en hout, bekijken ze het groendak vanuit diverse invalshoeken en staan ze stil bij de omgevingsaanleg.

 


Een van de cases die aan bod komen: CORRIDOR over het Callebaut distributiecentrum in Lokeren (BREEAM project).

 

Omdat leringen wekken, maar voorbeelden strekken presenteren ze doorheen de hele seminar flink wat voorbeeldprojecten, waardoor je concrete tips sprokkelt voor het ontwerp van gezonde plaatsen voor mens en dier. Een greep uit de constructies die daarin al zeker aan bod komen: het gebouw voor Natuurpunt in het bos van Ename, het Roger Raveelmuseum in Zulte, het gebouw van het Agentschap Wegen en Verkeer in Evere en een distributiecentrum in Lokeren.

 

We geven nog mee dat deze infosessie ook nog plaatsvindt op twee andere plaatsen en tijdstippen. Op woensdag 3 mei kan je terecht in Hasselt op de Corda Campus en op dinsdag 16 mei in Mechelen in Technopolis.

 

Registreer u hier voor een live en/of digitaal bezoek aan ARCHITECT@WORK Kortrijk.

 

Alle foto’s © NAV

Alles weten over Natuurinclusief bouwen?
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

 

 

Design & Plan

Mediapartner

Media