Tour & Taxis Brussels
Lente 2026

A@W Newsletter

Weersonafhankelijk circulair bouwen zonder mortel en zonder werfafval

WIENERBERGER

4 mei 2023

De milieuproblematiek is ook in de bouwwereld een absolute topprioriteit en dat wordt weerspiegeld in de gebruikte materialen. De ordewoorden kennen we inmiddels allemaal: we streven vooral naar natuurlijkheid, duurzaamheid en een zo totaal mogelijke circulariteit. Een mooie vertaling van hoe dit streven in de praktijk kan worden gebracht, zien we bij een pas opgeleverde nieuwe vestiging van de Colruyt Group in Zoersel.

 

 

Speciaal bij dit gebouw zijn de gevelstenen. Hiervoor werd ClickBrick Pure van Wienerberger gebruikt, een evolutie van de eerder gelanceerde ClickBrick keramische gevelstenen. ClickBrick Pure omvat gevelstenen met een hoger circulair niveau, waar nu ook een esthetische dimensie is aan toegevoegd. Er wordt immers een handvormvariant op de bestaande strengperssteen ClickBrick Cube aangeboden. De nieuwe versie heeft de typisch grillige, karaktervolle textuur van een handvormgevelsteen.

 

Verdere uitbouw circulair droogstapelsysteem


Wienerberger speelt met de lancering van ClickBrick Pure in op de verdere uitbouw van haar circulair droogstapelsysteem. Men speelt tegelijkertijd in op wensen van de markt, die zelf vragende partij was voor een handvormvariant. Zo wil men het meer traditionele gevelbeeld van klassiek metselwerk benaderen en wordt het systeem toegankelijker voor een ruimer toepassingsgebied.

 

 

Het ontwerp van ClickBrick Pure is sterk vergelijkbaar met het traditionele ontwerpproces. De handvormvariant van het droogstapelsysteem is 210 mm lang en na kalibratie 62,5 mm hoog, geschikt voor een vrij metselverband en beschikbaar in zeven kleuren. Dankzij de schijnvoegen ontstaat een vertrouwd, traditioneel bakstenen gevelbeeld.

 

Er wordt gewerkt zonder mortelspecie of lijm en het systeem biedt een rendementsvoordeel ten opzichte van traditioneel metselen. Verder laat het toe te werken bij koud of heet weer, terwijl dat met lijm of mortel niet mogelijk is. Er is ook geen werfafval en er moeten niet langer materialen gekuist worden.

 

 

Pilootproject: Colruyt Zoersel


Architect Hilde Carens, projectleider Duurzame Bouwmaterialen bij Colruyt Group Technics, verwerkte de Menton-variant in een nieuwe supermarkt in Zoersel en legt haar keuze uit: “ClickBrick Pure sluit mooi aan bij het klassieke metselwerk dat we in ons straatbeeld kennen. Bovendien kan het in wildverband geplaatst worden, wat het ontwerpen van gevels vereenvoudigt.”

 

Ook Colruyt Group reageert enthousiast: “Het droge systeem laat toe weersonafhankelijk te werken  zonder het aanmaken van mortel of het wachten tot de mortel voldoende uitgehard is.”

 

 

Bij de aannemer, bouwonderneming Jehoul, is men al evenzeer voor de nieuwe gevelsteen gewonnen. Projectleider Andy Deckers ging als eerste in België met ClickBrick Pure aan de slag en klaarde de klus met verschillende ploegen op drie weken tijd: “We deden dit tijdens de maand augustus, de warmste periode van het jaar.  We namen onze tijd om het droogstapelsysteem verzorgd uit te voeren en zijn zeer tevreden over het resultaat en het systeem. Naast de weersonafhankelijkheid bleek ook het ontbreken van werfafval een bijzonder groot pluspunt.”

 

Begeleiding van A tot Z


Wienerberger begeleidt de aannemer van bij de projectvoorbereiding. De fabrikant becijfert welke stenen in welke aantallen nodig zijn, waardoor grote overschotten vermeden worden. Verder speelt men ook plaatsingsplannen door en geeft men dilatatie-advies. De palletten met stenen worden in de eigen fabrieken voorbereid, de aannemer moet op de werf enkel de gevelstenen van de pallet nemen en stapelen volgens het plan. Mengen is niet meer nodig. Indien gewenst, begeleidt Wienerberger de aannemer ook bij de opstart van een nieuwe werf, zoals gebeurde in Zoersel.

 

 

We geven nog mee dat er dit jaar nog twee andere pilootprojecten starten met ClickBrick Pure. Het gaat enerzijds om een eengezinswoning met geïntegreerde zorgwoning in Gent en anderzijds om een nieuw universiteitsgebouw voor de KU Leuven.

 

Klik hier voor een video.

 

Meer informatie: www.wienerberger.be

Weersonafhankelijk circulair bouwen zonder mortel en zonder werfafval
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

 

 

Design & Plan

Mediapartner

Media