Tour & Taxis Brussels
20 & 21 mei 2026

A@W Newsletter

Tim Fu over AI in architectuur

16 mei 2024

Kunstmatige intelligentie is aan een wereldwijde veroveringstocht bezig. Dit betekent dat quasi elke zichzelf respecterende sector niet anders kan dan bekijken op welke manier AI een hulpmiddel kan zijn bij het werk. Dat AI ook de architectuur flink wat diensten kan bewijzen, bewijst Tim Fu, architecturaal designer en ongeveer een jaar geleden oprichter van de gelijknamige Studio Tim Fu Ltd in Londen.

 

door Jan Hoffman

 

De in Londen wonende en in China geboren Canadese ontwerper is binnenkort te gast in ons land. Tijdens ARCHITECT@WORK Brussel eind deze maand (donderdag 30 mei, om 15u30 in de seminar room van een van de sheds in Tour & Taxis) geeft hij een lezing waarbij je als hedendaagse ontwerper onmogelijk mag of kan afwezig blijven. Onder de titel ‘AI in Architecture: Practical Applications and Future Directions’ (AI in de architectuur: praktische toepassingen en toekomstige ontwikkelingen’) speelt hij in op het werk van AI-gedreven ontwerpen door diens eigen Studio Tim Fu en daarbuiten.

 


Rendering van hoe ‘Future Baroque’ er zou kunnen uitzien.

 

Toekomstgericht perspectief bieden


De korte inhoud van het seminar omschrijft wat er op het programma staat als volgt: ‘Er wordt besproken hoe AI-technologieën, zoals verspreidingsmodellen en parametrische ontwerptools, een revolutie teweegbrengen in het vakgebied door de efficiëntie van ontwerpen, creativiteit en de naadloze overgang van concept naar constructie te verbeteren. De presentatie zal specifieke voorbeelden belichten van de rol van AI in het genereren van innovatieve vormen en structuren, het unieke vermogen van AI om te onderhandelen tussen traditie en futuristische visies, en het potentieel voor AI om architectonische workflows te stroomlijnen, wat een toekomstgericht perspectief biedt op de volgende natuurlijke evolutie van architectuur.’

 

Voor wie dit nog niet wervend genoeg mocht zijn, laten we de man achter het seminar wat meer in detail uitleggen wat het publiek zoal mag verwachten. Eerst laten we Tim Fu zichzelf voorstellen, diens voorgeschiedenis alleen al intrigeert. Zo zien we op zijn cv onder meer dat hij cum laude afstudeerde aan de Architectural Association en dat hij vele jaren werkte voor Zaha Hadid Architects in Londen. Daar maakte hij deel uit van ZHACODE (Computational research group), waarbij hij zich specialiseerde in algoritmisch ontwerp en aanverwant computationeel onderzoek. Verder zien we vermeld worden dat hij ervaring heeft met het leiden van computationele workshops/talks op Harvard GSD, ACADIA, PA Academy, Digital Futures, enzovoort. Diens recente onderzoek naar AI in de architectuur werd gepubliceerd in Bloomberg, The Sun, NY Post, Daily Mail en diverse relevante media. Hij was ook te zien op prominente media als Arte en Skynews en zijn werk werd ook tentoongesteld op de Border's Arts Fair tijdens de Biënnale van Venetië.

 


Een nieuwe manier om naar Art Nouveau te kijken via het gebruik van AI.

 

Voorgeschiedenis bij Zaha Hadid Architects


“Het gebruik van kunstmatige intelligentie heeft eigenlijk altijd de rode draad gevormd tijdens mijn carrière. Na mijn studies werkte ik immers voor ik bij Zaha Hadid aan de slag ging twee jaar voor een ander kantoor waar ik veel leerde over gevorderd computationeel ontwerp en waar ik projectleider was bij het design van een iconische brug in Dubai”, verduidelijkt Tim Fu. “Nadat ik begonnen was bij Zaha Hadid begon ik er na ongeveer één jaar AI te ontwikkelen naar het creatieve domein en werd dit deel van het ontwerpproces.  Het ging al snel om het aanpassen van AI voor het proces, zowel bij Zaha Hadid als voor zaken die ik voor mezelf aanpakte. Dit leidde er onder mee toe dat ik les begon te geven aan studenten AI en specialisten in AI uit de industrie. Lesgeven werd zo een van mijn hoofdbezigheden.”

 


Is dit de retailomgeving van de toekomst?

 

Al snel bij Zaha Hadid realiseerde de man zich dat hij vroeg of laat op eigen vleugels moest vliegen. Dat resulteerde in juli vorig jaar in de stichting van een klein, eigen hightech architectenkantoor in Londen waar hij samen met een klein team alle mogelijkheden die AI kan bieden in de architectuur verkent. Samen met dit kleine team tackelt hij momenteel wereldwijd tal van projecten en verkennen ze de integratie van AI in visionaire ontwerpen. Sedertdien geeft hij ook tal van lezingen wereldwijd over het onderwerp en bouwde hij zichzelf een aanzienlijke online aanhang op, waarmee hij zijn ontwerp- en technologische inzichten wereldwijd deelt.

 

AI omarmen


“De ontwikkeling van AI gaat razendsnel. Dit betekent dat we met Studio Tim Fu constant de grenzen ervan verkennen”, gaat hij verder. “Als je twee jaar geleden vergelijkt met nu… De beelden zijn enorm verbeterd, het realisme ging fors de hoogte in, net als het niveau van de details en de rationalisatie van de geometrie. Het hulpmiddel wordt steeds beter en het einde van de toepassingen op de architectuur is nog verre van in zicht, wel integendeel, de mogelijkheden lijken eindeloos.”

 


Dit ziet Studio Tim Fu als het ‘House of Future Fluidity’.

 

“Er is letterlijk zoveel evolutie dat je constant moet leren nieuwe methodes van architectuur te omarmen. Het aantal opties neemt substantieel toe, wat ook met zich meebrengt dat je steeds sneller met een klant kunt communiceren over het ontwerpproces. Net hier ligt een enorm voordeel voor wie zoals ik werkt met een klein team. Dankzij AI kunnen we de competitie aan met de allergrootsten en illustreren we hoe het onvermijdelijk is dat iedereen minstens een deel van AI zal moéten omarmen. Een voorbeeldje: denk aan rendering. Vroeger moest je dat outsourcen en kostte dat behoorlijk wat tijd en geld. Nu doe je het onmiddellijk en in-house, waardoor de tussenpersoon letterlijk uit het proces gehaald wordt.”

 

Alle beelden © Studio Tim Fu Ltd

Tim Fu over AI in architectuur
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

 

 

Design & Plan

Mediapartner

Media