Tour & Taxis Brussels
20 & 21 mei 2026

A@W Newsletter

Ga er gewoon even tussenuit…

13 februari 2025

Wat frisse lucht opsnuiven, een beetje rustgevende stilte ervaren, gewoon een korte tijd andere horizonten opzoeken… Het hoeft amper gezegd te worden dat het verlangen van mensen om er even tussenuit te gaan, groeit. Zelfs de meest overtuigde stadsmens kiest eerder vroeg dan laat voor een minivakantie, weg van alles, wat het begrip ‘thuis’ misschien wel een nieuwe waarde bezorgt.

 

Hoe pakken onze buren uit Duitsland en Oostenrijk het aan om het leven van alledag los te laten? We merken hoe er meer dan eens kleine, zorgeloze tijdvensters worden gecreëerd. Er wordt ingespeeld op nieuwe verlangens van mensen die ontstaan door de stressvolle tijdgeest, waarbij heel wat draait rond het nauw verbonden zijn met het van dichtbij beleven van de natuur. We zien hoe er gemakkelijk te bereiken bestemmingen worden gecreëerd, vaak niet al te ver verwijderd van agglomeraties, waar je jezelf kunt trakteren op een rustgevende pauze voor lichaam, geest en ziel. Hierbij begint de vakantie al met de reis zelf en geniet je al quasi van bij de eigen voordeur volop van een (korte) rustpauze.

 


Vandaag hier, morgen daar: Raus hutten zijn energieonafhankelijk en mobiel. Beeld © Noel Richter

 

Een in Berlijn gevestigd platform voor meeslepende natuurervaringen, met de toepasselijke naam ‘Raus’ (‘Buiten’), is gespecialiseerd in dit soort onderbrekingen van het dagelijks leven. Raus biedt een soort hutten aan, die tussen de 16 en 18 vierkante meter groot zijn. Deze hutten zijn toegankelijk in de buurt, maar werden toch ver genoeg van het dagelijkse werkleven opgetrokken, zodat ze overal kunnen worden opgezet. Ze nemen geen vloeroppervlak in beslag omdat ze niet stevig vastzitten en zijn uitgerust met een fornuis, koelkast, douche, droogtoilet, bedden en een kleine houtkachel. Dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een time-outvakantie. Het enige wat je mee moet nemen: de bereidheid om zelf te koken.

 


Grote panoramische ramen versterken het visuele ontspanningseffect. Beeld © Noel Richter

 

De mobiele, plaatsonafhankelijke wooncabines zijn het geesteskind van Sigurd Larsen. Larsen is zowel architect in Berlijn als professor aan de Internationale Hogeschool Berlijn. De bijzondere uitdaging voor hem en zijn team was om de ruimte zo functioneel mogelijk te gebruiken met slechts een paar kubieke meter en tegelijkertijd het idee te realiseren om het idyllische uitzicht letterlijk in te kaderen met behulp van de grote ramen van vloer tot plafond.

 

“Het was een bron van inspiratie voor ons omdat de reikwijdte van wat mogelijk was duidelijk was gedefinieerd. Om de kleine kamer groot te laten lijken, propten we het hele programma aan één kant en voorzagen we de andere kant van hoge plafonds en grote panoramische ramen. Het bed, de bank, het stapelbed en de badkamer zijn allemaal nissen in een bewoonde muur”, zegt Larsen. “Op deze manier creëerden we een grotachtige situatie waar je aan de ene kant in kunt kruipen en je beschermd voelt, terwijl je aan alle andere kanten vrij uitzicht hebt.”

 

 


In dit woonconcept maakt de natuur een groot deel uit van het interieur. Beelden © Noel Richter

 

De eerste hut in de Wehrmühle in Art Biesenthal bij Berlijn scoorde al net zo hoog als alle andere hutten die sinds 2022 in gebruik werden genomen. Hij is binnen voorzien van gebeitst hout, waardoor er helemaal geen storende reflecties in het glas zijn, de natuur buiten speelt de hoofdrol. Ook bijzonder zijn de dakramen in de badkamer en boven het stapelbed, waardoor je tot aan de boomtoppen kunt kijken. ‘s Ochtends schijnt de zon door het dak, terwijl het terras overdag ontspannen in de schaduw ligt en je 's avonds kunt genieten van de zonsondergang: “We hopen dat elke gast zich deze plek eigen kan maken en zich thuis kan voelen, ook al is het maar voor een beperkte tijd. Dat is net de bedoeling van ons architectenbureau.”

 

 


Materieel ontgiften: alles wat je nodig hebt, is hier beschikbaar op slechts een paar vierkante meter. Beelden © Noel Richter

 

Om de tussenvakantie zonder lange reis in Oostenrijk te kunnen aanbieden, breidt Raus zijn aanbod uit met vier accommodaties in schilderachtige gebieden tussen Wenen en Salzburg. Deze zijn de eerste buiten Duitsland en markeren het begin van een verdere uitbreiding van het concept. Dat speelt in op de trend van zacht en mindful reizen en maakt het mogelijk om het hele jaar door tijd in de natuur door te brengen en de seizoenen intensief te beleven.

 


Leven in wijn: minimalistische houten paviljoens werden in harmonie met de omgeving in het landschap geplaatst. Beeld © Toni Rappersberger

 

Het Weense architectenbureau Pichler & Traupmann zette een ongebruikelijke stap in de richting van accommodatie dicht bij de natuur. Het plande kleine, discrete woonkubussen tussen de wijnranken voor een klant die eigenaar is van een wijngaard met een bekroond restaurant in Deutsch Schützen in Burgenland. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een ongecompliceerde plek om te overnachten na het proeven en genieten van de wijn, werd uiteindelijk een gewild uitvalsmodel en vakantiebestemming.

 


Dialoog op het platteland: de verbinding tussen natuur en architectuur is hier bijzonder geslaagd. Beeld © Toni Rappersberger

 

“Ons werk staat bekend om de dialoog met het landschap en de gevoelige omgang met de projectspecifieke context, maar ook om de hoge mate van innovatie en de eigentijdse interpretatie van ongewone bouwopgaven. Zeker hier waren dit belangrijke factoren bij de ontwikkeling van het project, omdat het doel was om de originaliteit, eenvoud en meditatieve kwaliteit van de locatie te combineren met een verfijnde ambiance”, lichten architecten Hannes Traupmann en Christoph Pichler het idee achter dit project toe.

 


Met sterke verwijzingen naar het buitenleven is het niet alleen het lichaam dat hier herstelt, maar ook de ziel. Beeld © Toni Rappersberger

 

In een recordbouwtijd van 100 dagen werden tien houten wooneenheden gebouwd, elk met twee bedden en een extra bank. De positie van de vrijstaande woonelementen is gebaseerd op de volgorde van de rijen wijnranken. Ze houden respectvol afstand, ook al zijn ze erin ingebed. Om zoveel mogelijk van het natuurspektakel te kunnen genieten, werden grote ramen gepland om de omgeving in te kaderen en naar binnen te brengen. Uiteindelijk blijft de natuur het centrale thema van het project: niet alleen de ruwbouw, maar ook het hele interieur is gemaakt van hout, een hernieuwbare grondstof. Het gebouw wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen.

 


Hout zover het oog reikt: het duurzame concept is tot in de puntjes doordacht. Beeld © Toni Rappersberger

 

Vanwege de grote vraag werd het aantal puristische woonboxen uitgebreid met 16 en werden een dagrestaurant en wellnessgebouw aan het terrein toegevoegd. Het was evenwel belangrijk om het oorspronkelijke concept van minimalisme te behouden. De nieuwe cottages werden gebouwd met behulp van een houtskeletbouwconstructie met verticale houten lambrisering, met verbindingspaden die door de groene ruimten ertussen kronkelen. Toerisme kan ook rustig zijn en daarom is het misschien waardevoller als een pauze ook echt een pauze is.

 


Met het restaurant voor overdag en een wellnessgedeelte en verdere woonboxen is het project nog verder gegroeid. Beeld © Toni Rappersberger


Dit is een door Jan  Hoffman vertaald en bewerkt artikel van Barbara Jahn

 

Hoofdafbeelding © Noel Richter

 

Ga er gewoon even tussenuit…
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

 

 

Design & Plan

Mediapartner

Media